FREANonHERPING
 
| Intro | Home | Over Freddy | Over André | Publicaties | Excursies | Fotogalerij | Contact | Zoeken |
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

FREDDY HORDIES

Geboren te Halle-Brabant
6 januari 1948

amfibieën en reptielen in mijn tuin
mijn herpeto

Ik was 6 jaar oud, wanneer ik enkele piepkleine hazelwormen redde van de dodelijke spade van mijn tuinierende vader. Die hazelwormen, die ik toen nog gouden pieren noemde, gingen in een glazen bak… en dat was het begin van een 10-jarige kweek.
Het was tevens de aanzet tot een fantastische hobby, die mij nu al 54 jaar bezig houdt.

Begin jaren '70 ontmoette ik André op een vergadering van terrariumliefhebbers. Het duurde niet lang om samen tot een voor ons nieuwe zienswijze te komen: we zouden onze diertjes vrijlaten en de amfibieën en reptielen in de vrije natuur gaan waarnemen.

Zo startten wij onze eerste gezamenlijke onderzoeken in de Kooldries, de Kuifeend, de Zegge en op het Groot Schietveld van Brasschaat, in de provincie Antwerpen. Enkele seizoenen later gingen we al tot het militair domein van Camp Lagland (Virton/provincie Luxemburg), Argonne (Champagnestreek) en Orléans (Frankrijk).

En dan kwam pas de echte reisvirus de kop opsteken…. We zouden onze kennis over amfibieën en reptielen verruimen door andere regio’s en biotopen te ontdekken, van woestijnen en moerassen tot regenwouden, van Marokko en Namibië tot Costa Rica, de Galapagoseilanden en vele andere landen. Echte geluksvogels, die hun nieuwsgierigheid voor kikkers, hagedissen en slangen zagen groeien tot een uit de kluiten gewassen hobby.

Naast die buitenlandse ervaringen, is er ook veel aandacht voor de inheemse fauna. Huis, tuin en vijvers werden aangelegd op diervriendelijke wijze, met als resultaat bijna dagelijkse waarnemingen aan kikkers, padden, salamanders, hazelwormen, vlinders en vogels, tot de ijsvogel toe!

Dank zij een vervroegde opruststelling, is er meer tijd vrijgekomen voor nieuwe reizen.

2005 begon met de Galapagoseilanden - het aartsparadijs - met Zeeleguaan, Galapagosreuzenschildpad en vele andere rariteiten en eindigde met Madagaskar, met haar ongelooflijke herpetofauna, waarvan we 91 soorten hebben kunnen waarnemen.

In 2006 kwam Portugal aan de beurt met zijn Europese kameleon en Nieuw-Zeeland met de Brughagedis en de Juweelgekko.

In 2007 trokken we in het voorjaar naar Milos, waar we o.m. de Milosadder en de Katslang konden waarnemen. In oktober was Peru onze nieuwe bestemming en observeerden we meer dan 70 soorten prachtige amfibieën en reptielen.

2008 was het jaar van Jordanië en Noord- en Centraal-Australië, weeral 2 prachtige reizen met fantastische waarnemingen (zie onze fotogalerij en reisverslagen).

Eind vorig jaar doken er gezondheidsproblemen op, o.a. de rug- en nekwervels die toch serieuze slijtage vertonen... het zal wat moeilijker worden om al die stenen en boomstronken om te draaien op zoek naar reptielen en amfibieën, maar dat zal ons hopelijk niet verhinderen om o.m. Cuba te gaan verkennen in het voorjaar.